fiets- en wandelroutes - het vliegveld van Gontrode

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bouwden de Duitsers in de velden tussen Gontrode en Lemberge een vliegveld voor zeppelins met een monumentale hal. Twee bunkers langs de Rechte Ree getuigen nog van dit publiek geheim.Erfgoedcel Viersprong en de gemeente Melle investeerden in de inrichting van één van de bukers als toeristische herinneringsplek.

Via twee fietslussen en een wandellus kan je de volledige site van het vliegveld ontdekken. De wandelroute start aan het station van Gontrode en loopt rond het voormalig vliegveld. Zo krijg je vanuit elke hoek een spectaculair uitzicht over de bunkersite.
De fietslus Sint-Amandsberg – Westerbegraafplaats – Sint-Amandsberg voert je langs plaatsen waar de crash van de zeppelin LZ37 nog tastbaar aanwezig is. De fietslus Gontrode – Sint-Amandsberg – Gontrode brengt het verhaal van het vliegveld terug tot leven. De twee lussen kan je afzonderlijk of samen afleggen.
Je kan de kaarten downloaden of gratis ophalen in de bibliotheken, gemeentebesturen, sportdiensten, culturele centra en toeristische infopunten van Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem. De kaarten zijn ook te verkrijgen in de horecazaken van Melle.

Dit project komt tot stand met ELFPO-steun: Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.